Vävda tapeter, gobelänger & prakttextil

Under en kväll på Kungliga slottet får du höra om en förnämlig samling textila skatter och lära dig allt vad du inte visste om vävda tapeter.

Hjältesagor, bibliska motiv, krigsdokumentär eller romantik – tematik och motivval har skiftat genom århundradena men vävda tapeter har alltid räknats som en av högreståndsinteriörens främsta värdemätare.

Kungliga slotten har en förnämlig samling vävda tapeter, förvärvade genom inköp, eller erhållna som gåvor, medföljande i ingifta drottningars brudkistor eller rent av inhemsk produktion samt krigsrov. Bildsviternas inramningar och bårder kan berätta om tapetens ursprung och tillverkningsepok. Hantering och handhavande av dessa ovärderliga skatter har också skiftat genom århundradena.

Tillsammans med kvällens föredragshållare Ulrica Häller fördjupar vi oss i dessa prakttextilier, teknik och innebörd, metod och materialval, tradition och preferenser och hantering genom århundradens lopp. Med pedagogiskt bildmaterial, med många exempel från de kungliga slotten, lär vi oss mycket om denna textila bildskatt. Och när kvällen är till ända kommer du att veta vad skillnaden är mellan en vävd tapet och en gobeläng och vilka som är tapeternas främsta fiender.

Ulrica Häller är museilärare vid Kungliga Hovstaternas publika avdelning, undervisar och föreläser, bland annat vid Stockholm Auktionsverks Antiksskola och Auctionet Academy.

Biljetter

Webbiljett via biljettlänken. Biljetter kan även köpas i Kungliga slottets biljettkassa.

Tillgänglighet

Föredraget äger rum i Karl XV-salen på Kungliga slottet i Stockholm. Salen är tillgänglig för rullstolsburna.

Toppbilden: Detalj av tapeten ’Don Quixote hos värdshusvärden’. Foto: Lisa Raihle Rehbäck

Del av tapetsviten i Don Quijotesalongen på Kungliga slottet. Gines de Pasamonte rövar bort Sancho Panzas åsna. Foto: Lisa Raihle Rehbäck

Kvällens föredragshållare Ulrica Häller. Foto: Kungligaslotten.se